Po izidu vsake izmed knjig Tisoč in ene noči vas vabimo na butično in prestižno popotovanje po eni izmed dežel, o katerih nam pripoveduje Šeherezada. Po izidu prve knjige vabljeni naročniki knjig in tudi vsi ostali v Iran.

 

PO POTEH TISOČ IN ENE NOČI

13-dnevno potovanje skozi najlepše pravljice Šeherezade.
Polet iz Ljubljane in bivanje v hotelih 5*.
Butično potovanje – največ 15 oseb na vsakem odhodu.
Vrhunsko slovensko vodenje.

 

Datum odhoda: 15. april 2023

IRAN

Iran

LJUBLJANA – ISTANBUL – SHIRAZ – PERZEPOLIS – NAGŠ-E-ROSTAM – PASSARGADES – SASANIDKA PALAČA BAHRAMA – ESTAHBAM – NEYRIZ – KERMAN – BAM – MAHAN – YAZD – MEYBOD – NAIN – NATANZ – ABYANEH – KASHAN – TEHERAN – LJUBLJANA

Dežela iz 1001 noči je potovanje v pravljico, v neskončna prostranstva, slikovito pokrajino, kjer te posrka v živahne bazarje in se te ljudje dotaknejo z neizmerno prijaznostjo, odprtostjo in ponosom. Dežela, kjer začutiš veličino nekdanjih imperijev in se utopiš v toplih pogledih preprostih ljudi in enostavno uživaš v okusih, barvah, oblikah. Raznolikost in veličina sta na vsakem koraku, občudujemo ju lahko v naravi, v miselnosti ljudi, v arhitekturi, običajih, hrani. Toliko vsega lepega, da si ob odhodu prisežeš, da boš to deželo zagotovo ponovno obiskal.

 

NEKAJ PODATKOV O ZGODOVINI:
Če se zgodovinarji ne morejo zediniti, kdaj so Iran naselili prvi naseljenci (še v času neolitika), je jasno, da so prva sodobna naselja nastala sredi tretjega tisočletja pred našim štetje v Elamu (sedaj provinci Khuzestan). Temu je sledilo Medijsko cesarstvo in Ahemenidsko Perzijsko cesarstvo, ki ga zaključi Aleksander Makedonski in ni čudno, da ga v Iranu ne imenujejo Aleksander Veliki, ampak Aleksander Uničevalec. Aleksander je namreč popolnoma uničil Perzepolis, simbol Ahemenidskega Perzijskega cesarstva. Helenističnemu obdobju (330–150 pr. n. št) sledi Partsko cesarstvo (150 pr. n. št.–226) in Sasanidsko cesarstvo (226–650). Srednji vek je najprej obeležila arabska oblast in prihod Islama (650–1037) ter turška in mongolska oblast do leta 1500. Sledi obdobje Safavidov (1500–1722) in za safavidsko oblast šiitska inačica islama postane uradna vera v cesarstvu. Iran postane največja šiitska država v muslimanskem svetu, kar je še danes. Po vojni z ruskim in osmanskim cesarstvom leta 1722 sledi daljše obdobje stabilnosti z vladavino Kadžarske dinastije (1785–1925), čeprav leta 1907 Rusija in Anglija razdelita Iran na ekonomske cone. Leta 1925 šah Reza Pahlavi ustanovi novo dinastijo, začne modernizacijo Irana in med 2. svetovno vojno proglasi nevtralnost. A že ko zavrne izgon nemških inženirjev, ki jih imajo Rusi in Angleži za vohune, ga leta 1941 izženejo in na njegovo mesto postavijo sina Mohameda Rezo Pahlavija, ki tudi po 2. svetovni vojni nadaljuje z modernizacijo. Po večmesečnih demonstracijah proti njegovemu režimu, Mohamed Reza Pahlavi zapusti Iran 16. 1. 1979, 1. februarja istega leta pa se po 15 letnem izgnanstvu vrne v domovino Ruholah Homeini, ki 11. februarja 1979 razglasi konec monarhije in vzpostavi prehodno oblast, današnja ureditev pa bazira na ustavi iz istega leta 1971, ki se imenuje Qānun-e Asasi (Osnovni zakon). Predsednika republike, poslance in člane Sveta strokovnjakov (Majles – e Khoebregan) izbirajo vsi starejši od 18 let na splošnih volitvah.

1. dan : LJUBLJANA–ISTANBUL – SHIRAZ | obroki na letalu

Zbor na letališču Jožeta Pučnika in polet preko Istanbula proti Shirazu. Po pristanku vožnja do hotela in nočitev.

2. dan: SHIRAZ – KULTURNA PRESTOLNICA IRANA | zajtrk, večerja

 • mošeja Nassir – ol- Molk
 • citadela kana Kharima
 • vrtovi Narenjestan
 • mošeja in tržnica Vakil
 • tradicionalni bazar Saray-e Moshir
 • pozno popoldan obisk mavzoleja znamenitega pesnika Hafeza
 • večerja
 • nočitev
 • predvidena nastanitev: Chamran Grand Hotel 5* Shiraz

Shiraz je bil srce perzijske kulture več kot 2000 let, poznan je tudi kot od Dar-ol-Elm (hiša učenosti), mesto vrtnic, mesto ljubezni in mesto vrtov. Shiraz je tudi sinonim učenosti, slavčkov, poezije in vina. Od 1750 do 1800 je bil tudi prestolnica Perzije in takrat je bila zgrajena ali obnovljena večina čudovitih stavb. Shiraz je prestolnica province Fars, na pomenu pa je začel pridobivati po prihodu Arabcev v 13. stoletju ter postal eno največjih in najbolj popularnih islamskih mest v tem obdobju. V Shirazu sta se rodila in umrla najpomembnejša perzijska pesnika Hafez in Sa’di. Hafez je poznan kot največji mojster perzijske lirske poezije, Sa’di pa po znamenitem delu Golestan. V samem središču mesta najprej obiščemo Arg-e-Karim Khan, citadelo kana Kharima, obdano s 14-metrskimi zidovi, ki je bila zgrajena predvsem zaradi rivalstva z Isfahanom. Mogočna citadela z znamenitim poševnim stolpom skriva v svojem dvorišču čudovit vrt citrusov, razporejenih okrog bazena.

Nedaleč stran se sprehodimo do živahnega bazarja “Vakil” , kjer se nahaja tudi znamenita Masjed-e Vakil oziroma mošeja Vakil, v kateri se nahaja čudovita marmornata prižnica oziroma »minbar« s 14 stopnicami, narejena iz monolita, ki so ga pripeljali oziroma prinesli iz Azerbajdžana, oddaljenega kakšnih 1.500 kilometrov. Ob mošeji se nahaja Hamam-e Vakil ali klasično kopališče, ki je danes na ogled, oboje pa se nahaja ob omenjenu bazarju Valik, ki daje utrip centralnemu delu Shiraza. Obiščemo še mošejo Masjed-e Nasir – ol – Molk, ki jo nekateri domačini imenujejo kar »Pink mosque« ali rožnata mošeja. Zgrajena je bila konec 19. stoletja, ponaša pa se z izjemno lepimi okni z barvnimi stekli, ki dajejo raznobarvne odseve, zaradi katerih je dobila tudi vzdevek rožnata mošeja. V samem centru mesta se nahajajo prelepi vrtovi, mi obiščemo manjšega, Begh-e Naranjestan ali pomarančni vrt, ki je poznan predvsem zaradi paviljona Nartanjestan-e Ghavam. Poleg parkov se nahajata grobnici znamenitih iranskih pesnikov Sa’di-ja in Hafeza, ki jih bomo seveda obiskali. Za konec obiščemo še najlepši vrt med vsemi, ki se od leta 2011 nahaja tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine,: “Rajski vrt” ali v izvornem jeziku »Bagh-e Eram«. Sledi večerja in nočitev.

3. dan: SHIRAZ – PERZEPOLIS – NAGŠ-E-ROSTAM – PASSARGADES | zajtrk, večerja

Po zajtrku se bomo odpravili do največje antične znamenitosti – Perzepolisa – mesta, ki je na seznamu svetovne dediščine. Perzepolis se nahaja slabo uro vožnje od Shiraza, pooseblja največje uspehe, kot tudi propad Ahemenidskega cesarstva. V času največje slave je obsegal okrog 125.000 m2 in je bil eno izmed štirih mest v osrčju cesarstva, ki je segalo od današnje indijsko-pakistanske meje pa vse do Etiopije. O poglobljeni zgodovini in pomenu Perzepolisa boste izvedeli več na poti, hkrati pa boste morali ugotoviti, zakaj Aleksandra Velikega tukaj imenujejo Aleksander Uničevalec. Nadaljujemo z ogledom v sosednjem Nagš–e–Rostamu, kjer si ogledamo še v skalo vklesane reliefe in grobnice, kjer počivajo ahemenidski vladarji Darius II, Artaxerxes I, Darius I in Xerxes I. Popoldan nadaljujemo v Pasargade – prvi prestolnici Ahemenidskega cesarstva, ki je danes romarsko mesto za večino Irancev in leži 1847 mnv. Ogled ostankov mesta, ki ga je v 6. st. pr. n. št. po dobljeni bitki s tekmecem za oblast, dal zgraditi Kir II. Obiščemo tudi njegovo grobnico. Sledi vrnitev v Shiraz, večerja v tradicionalni iranski restavraciji in nočitev.

4. dan: SHIRAZ – SASANIDKA PALAČA BAHRAMA – ESTAHBAM – NEYRIZ – KERMAN | zajtrk, večerja

 • zajtrk
 • jezero Maharlu
 • Estahban in degustacija fig
 • Neyriz
 • Sirjan
 • Kerman
 • večerja
 • nočitev
 • predvidena nastanitev: Pars 5* Kerman

Po zajtrku se odpravimo iz mestnega vrveža mimo manjših vasic, barak na podeželje na pot proti Kermanu. Kerman predstavlja zgodovinsko središče goratega vzhodnega dela Irana. Prvi postanek na poti bomo naredili ob očarljivem slanem jezeru Maharlu, ki vas bo fasciniral s svojo rožnato barvo. Nadaljujemo s postankom pri sasanidski palači v Sarvestanu, ki izhaja iz 5. stoletja. Kratek postanek, nato pa se začnemo iz doline vzpenjati, kjer kmalu zagledamo legendarno pogorje Zagros, ki oblikuje impozantne orise, sploh v sončnem vremenu. Pokrajina postaja vedno bolj dramatična, zemlja pa je obdelana s figovimi drevesi. Naredimo postanek in obiščemo vasi Estahban, ki je znan po figah, seveda jih tudi preizkusimo. Naslednji postanek sledi v Neyrizu, kjer si ogledamo mošejo Jame. Čas za kosilo. Čaka nas še hiter postanek v vasi Sirjanu, kjer je kamniti vrt, nato pa prevoz do puščavskega Kermana. Kerman je glavno mesto istoimenske province in je eden izmed najčistejših mest na svetu. Je daleč najbolj razvito in najpomembnejše mesto v jugovzhodnem Iranu. Znan je po dolgi zgodovini in pomembni kulturni dediščini. Pohvali se lahko s številnimi mošejami in zoroastrskim templjem ognja. Večerja in nočitev.

5. dan: KERMAN – BAM – MAHAN – KERMAN | zajtrk, večerja

 • zajtrk
 • ogled starodavnega mesta Bam
 • ogled mesteca Maham
 • ogled mesta Kerman
 • večerja
 • nočitev
 • predvidena nastanitev: Pars 5* Kerman

Po zajtrku se zjutraj odpeljemo v starodavno mesto Bam, ki je pod zaščito Unesca. Kljub močnemu potresu leta 2003, je obisk Bama še vedno zanimivo doživetje. Arg-e Bam je največje mesto, zgrajeno v surovih opekah na svetu, ki ima približno 2200 let. Ta lokacija se nahaja nad hribom Azarin, severovzhodno od današnjega mesta Bam. Površina antičnega mesta Arg-e Bam je približno 20 hektarjev. Okoli trdnjave je bil globok jark, ki je skozi stoletja branil ta urbani kompleks pred zunanjimi napadi. Med strukturami, identificiranimi v mestu Arg-e Bam, je glavna galerija, ki je bila v preteklosti bazar, ostanki sasanskega ognjenega templja, zgodovinska telovadnica zur khane, javna kopališča, hlevi, vojašnice, zapori in »palača štirih letnih časov«. Skupna stanovanja so bila zgrajena skupaj in povezana skupaj. V nekaterih zasebnih hišah so vidni ostanki kopalnic. Hlevi so se nahajali na območjih, ločenih od hiš. Nekatere hiše so imele dva nadstropja, kar kaže, da se je v eni od preteklosti povečalo število prebivalcev. V islamskem obdobju sta bili zgrajeni dve mošeji, ki sta se imenovali petek mošeja in mošeja preroka Mohameda, in “Hoseiniye” (zgradba, namenjena spominu na mučeništvo Emama Hoseina). »Palača štirih letnih časov« je imela tri nadstropja in je bila sedež vlade. Nadaljujemo do čarobnega prijetnega mesteca Mahan, ki privablja obiskovalce z Shahzadehovimi vrtovi, čudovito palačo in mavzolejem znanega sufijskega derviša Nemetollah Valija, katere si tudi ogledamo. Mavzolej slovi predvsem po kupoli in keramičnih ploščicah. Zagotovo je ta del Irana pravo nasprotje hrupnega in včasih kaotičnega Teherana ali modernejšega Shiraza. Po ogledih se vrnemo v Kerman, ki je manjša mešanica kultur, saj tu živijo tudi ljudje indijskega porekla, pripadniki zaratustrovega nauka… Ogledali si bomo etnološki muzej, nekdanje kopališče Ganjali Khan in nekoliko iz mesta postavljeno enigmatično oktagonalno grobnico Jabal-i Sang. Večerja in nočitev.

6. dan: KERMAN – YAZD | zajtrk, večerja

 • Zajtrk
 • Rafsanjan in pistacije
 • Yazd
 • večerja
 • nočitev
 • predvidena nastanitev: Dad hotel 4*

Zajtrk. Vožnja do mesta Yazd, ki se nahaja v oazi sredi kamnite puščave več kot 1000 metrov nad morjem, na poti pa naredimo postanek je postanek v iranskem središču gojenja pistacij in proizvodnje preprog, mestecu Rafsanjan ter nadaljujemo proti Yazdu. Yazd je 7. stol. zaradi svoje lege postal pribežališče pred arabskimi osvajalci bežečih zoroastrskih beguncev. Njihovi potomci imajo še danes svojo četrt v mestu in naseljujejo številne okoliške vasi. V mestu že od leta 470 neprekinjeno gori plamen v templju Večnega ognja, katerega častijo pripadniki zoroastrizma, vere ki je bila nekoč uradna vera Sasanidske Perzije. Pri zoroastrska religiji, verniki sledijo Zoroastru (tudi Zartosht ali Zarathustra), ki je bil rojen med leti 1500 in 1000 pr. n. št. In je tudi ena prvih religij, katere vsemogočni Ahura Mazda nima upodobitve ali simbola, ampak je pozval vernike, da molijo v smeri svetlobe. Glede na to, da je bil takrat edini vir svetlobe, ki so ga lahko nadzirali, ogenj, se zoroastrska svetišča imenujejo templji ognja, v katerih gori večni plamen. Dodatno je treba omeniti, da zoroastrska vera temelji tudi na čistosti elementov, zato pokojnikov niso ne pokopavali (zaradi mešanja in onesnaženja z zemljo), ne zažigali (zaradi mešanja in onesnaženja z atmosfero), ampak so jih na stolpih tišine prepustili jastrebom, kar so spremenili šele pred nekaj desetletji. Vera temelji na borbi med dobrim in zlom, bistvene okvire pa ji je postavil verski reformator Zaratustra cca 600 let p.n.š. Odlično ohranjeno staro mesto v puščavi, ki je zaradi svoje oddaljenosti od vsakodnevnih poti bilo izvzeto iz velikih zgodovinskih bitk in uničevanj naj bi bilo eno najstarejših na svetu.

Drug izraz, ki je tesno povezan z Yazdom, je badgir oziroma lovilec vetra in prav Yazd se lahko pohvali z največjim badgirjem na svetu. Badgirji so konstruirani tako, da tok zraka preusmerijo preko bazenov s hladno vodo in tako skrbijo za hlajenje prostorov. Skratka odlično delujoče starodavne klimatske naprave, ki jih pa srečujemo tudi v drugih vročih krajih po svetu. Strehe hiš zgrajenih iz opeke in blata krasijo tipični zračniki , ki prinašajo vsak vetrič, ki pihlja nad njimi v notranjost hiš ter jih tako hladijo pred hudo puščavsko vročino. Tretji izraz pa je Kanat, podzemni vodni kanal za oskrbo s pitno vodo in vodo za namakalne naprave v kmetijstvu.
Mesto je od nekdaj bilo zbirališče trgovcev in popotnikov iz celega sveta in skozi njega je leta 1272 potoval tudi Marco Polo ter ga omenil kot važno trgovsko središče na Poti svile. Po prihodu si ogledamo Yazd s strehe, kjer se bomo hitro spomnili izraza bagdir, saj boste v vseh smereh videli nekaj deset badgirjev, ki se dvigajo nad številnimi stavbami svetlo rjave barve. Navkljub starosti se zdi, da je mesto na novo zgrajeno in to predvsem zaradi tipičnih fasad, ki so narejene iz slame in blata ter tako nudijo prepotrebno izolacijo pred poletno vročino. Slabost takšnih fasad pa je v tem, da so neodporne na vlago in tako jih obnavljajo vsako leto, kar daje še poseben čar staremu Yazdu. Večerja v tradicionalni iranski restavraciji in nočitev.

7. dan: YAZD | zajtrk, večerja

 • Zajtrk
 • Ogled mesta Yazd: Stolp tišine, Mavzolej Sayyeda Roknadinna, Mošeja Jameh, Vrt Dowlat-Abada, trg Mirchakhmaq, kompleks Amir – Chakhmaq
 • večerja
 • nočitev
 • predvidena nastanitev: Dad hotel 4*

Čeprav ima mesto več kot pol milijona prebivalcev, je zgodovinsko jedro izjemno majhno, večina znamenitosti pa se nahaja prav v zgodovinskem jedru in bližnjih ulicah. Po zajtrku začnemo s centralno mošejo oziroma mošejo Jameh. Mošeja je nastala na območju nekdanjega zoroastrskega templja ognja, ki so ga preselili na drugo lokacijo. Na dvorišču mošeje se prvič srečate s kanatom, ki poteka pod mošejo. Nadaljujemo do 700 let starega mavzoleja Sayyeda Roknadinna, ki je s svojo modro kupolo viden iz vseh višjih točk v mestu. Med vsemi starimi hišami je najbolj impozantna 150 let stara Khan-e Lari, kjer si lahko ogledamo tako badgirje, kot tudi notranjo opremo. Grobnica dvanajstih imamov je naslednja znamenitost, ki jo obiščemo. Hkrati je grobnica, tudi v neposredni bližini Aleksandrovega zapora oziroma nekdanje šole 15. stoletja, saj naj bi Aleksander Veliki tam zgradil vodnjak, ki je bil hkrati tudi ječa. Tik pred izhodom iz mestnega obzidja, ki je že samo po sebi znamenitost, pa se nahaja muzej vodnega sistema kanatov in tam se lahko po želji spustimo vse do nivoja vode in podrobno spoznamo kanate, ki jih uporabljajo že vsaj dve tisočletji. Nadaljujemo z obiskom tržnice iz 19. stoletja. Izven mestnega obzidja se sprehodimo do kompleksa Amir Chakhmaq, ki je namenjen obredom ob spominu na smrt Imama Hosseina in je eno največjih tovrstnih svetišč v Iranu. Pred mogočnim portalom se nahaja več bazenov z vodometi, s strani pa je obdan z bazarjem, kjer si lahko privoščimo tradicionalne iranske jedi in še posebej okusne sladice. Ogledamo si tudi nekdanjo rezidenco z vrtom Dowlat- Abada, v kateri je domoval perzijski regent Karim Khan Zand iz leta 1750 in ki se ponaša z najprostornejšim badgirjem v Iranu. Badgir se nahaja nad paviljonom v izjemno skrbno načrtovanem parku. Za konec si ogledamo še svetišče zgrajeno leta 1940, kamor so takrat prinesli ogenj, ki neprekinjeno gori že 1500 let in stolpa tišine, ki se nahajata na samem obrobju mesta. Na enega od obeh je urejena sprehajalna pot in tako se lahko povzpnemo do ploščadi, na katero so nekoč položili pokojnike in jih prepustili jastrebom. Večerja in nočitev.

8. dan: YAZD – MEYBOD – NAIN – ISFAHAN | zajtrk, večerja

 • Zajtrk
 • Ogled v tipičnem karavanseraju v mestecu Maybold
 • Ogled etnološkega muzeja v mestecu Nain – središču preprog in izdelkov iz kamelje volne
 • Prihod v mestu Isfahan
 • večerja
 • nočitev
 • predvidena nastanitev: Abbasi Hotel 5* ali Parsian Kowsar Hotel 5*

Po zajtrku se odpravimo iz prelepega Yazda proti mestecu Maybod, ki od nekdaj in do danes slovi po keramiki. V preteklosti so izdelovali različne keramične izdelke, danes pa je glavna proizvodnja keramičnih ploščic. Mestece naj bi vedno imelo toliko ploščic v skladiščih, da pokrijejo celotno površino Irana. Obiščemo enega lepših in najbolj ohranjenih tipičnih iranski karavanserajev ne daleč stran od Mayboda. »Karavanseraj” je nudil prenočišče in hrano za kamele in trgovce, ki so jim bile na voljo tudi dodatne “izvenpenzionske” aktivnosti. Karavanseraj je ostal skoraj takšen, kot je bil pred stoletji, pod njim pa se nahaja kanat, ki ga lahko tudi danes vidimo. Notranje dvorišče je danes namenjeno predvsem obiskovalcem, ki lahko opazujejo spretne izdelovalce preprog in keramike ter seveda njihove izdelke tudi kupijo. Nadaljujemo v mestecu Maybod z ogledom vzorno urejenega golobnjaka s prekrasnim razgledom, ki so ga v preteklosti uporabljali za zbiranje golobjih iztrebkov, ki so bili odlično gnojilo. Sledi ogled dvorca Narein in ledeno hišo iz safavidskega obdobja. Gre za ogromno stavbo obdano z debelimi zidovi, ki so hranili led vso poletje in ga tudi prodajali. Nadaljujemo proti podeželskem mestu Nain, ki leži na robu puščavi in slovi po prelepih preprogah in posebnih ogrinjalih, izdelanih iz kamelje dlake oz. volne. Obiščemo etnološki muzej in Petkovo mošejo. Čas za kosilo. Po kosilu nadaljujemo proti dolini reke Zayande, kjer leži sredi puste gorate pokrajine 1570 metrov nad morjem mesto Isfahan. Okoli 1000 let je že sedež istoimenske province. Od 17. st. in začetka gradnje arhitekturnih mojstrovin pa mu Iranci pravijo kar »polovica sveta«. Večer bomo preživeli na sprehajališču ob reki Zajandeh s čudovito osvetljenimi mostovi. Večerja v tradicionalni iranski restavraciji in nočitev.

9. dan in
10. dan: ISFAHAN | zajtrk, večerja

 • 2x Zajtrk
 • Ogled Petkove mošeje
 • Sprehod skozi stari bazar
 • Ogled trga Nasqsh-e Jahan (Imamove mošeje, mošeja šejka Lotfolaga, palača Ali Kapu)
 • Palača štiridesetih stebrov
 • Od Slavčkovga vrta do Paviljona osmih paradižev
 • Ogled Armenske četrti
 • Sprehodi ob reki Zayande
 • Ogled mostov reke Zayande
 • 2x večerja (Iranska in italijanska)
 • predvidena nastanitev: Abbasi Hotel 5* ali Parsian Kowsar Hotel 5*

V enemu izmed najlepših mest v Iranu, ki je bil večkrat prestolnica Perzije, bomo preživeli dva dni. Isfahan ali Eşfahān (v zgodovini znan tudi kot Ispahan, Aspadana – staro perzijsko), je mesto, ki ga lahko brez pretiravanja postavimo ob bok Atenam ali Rimu. Nič čudnega ni, da je mesto vpisano na UNESCO seznam svetovne dediščine in vse, kar je z Isfahanom povezano, nam narekuje, da je v enem dnevu nemogoče spoznati vse, kar mesto ponuja. Brez pretiravanja lahko rečemo, da je eno najlepših mest v islamskem svetu. Vsem, ki se boste odpravili v Iran, zato priporočam, da Isfahanu namenite dovolj časa, saj je treba mesto tudi doživeti in si ga ne zgolj ogledati. Doživetja so seveda različna in vsak ima svoj stil spoznavanja življenja mesta, ki se odvija na ulicah, bazarju, parkih in seveda čudovitih čajnicah.

Prvi dan se po zajtrku začnemo z raziskovanjem drugega največjega trga na svetu, trga Nasqsh-e Jahan, bolje poznanemu kot Imamovemu trgu oziroma glavnem trgu nekdanje perzijske prestolnice, ki ga je francoski pesnik Reiner v 16. stoletju opisal kot pol sveta in ta opis je precej točen, saj gre za najveličastnejši izbor arhitekture v islamskem na svetu. Tudi ime trga pomeni vzorec sveta; vsaj po viziji Shaha Abbasa velikega, ki ga je začel ustvarjati leta 1602 kot središče nove prestolnice. Od izgradnje se ni bistveno spremenil. Na južnem koncu se trg zaključi z mogočno Imamovo mošejo, ki jo obiščemo. Mošeja spada med najlepše na svetu. Ob vsej mogočnosti arhitekture in skladnosti barv pa ima mošeja še eno posebnost. V centralni stavbi je na tleh črn kamen, ki je nameščen neposredno pod kupolo in od koder bo imel vaš zvok do 49 odmevov. Teh 49 odmevov so sicer namerili znanstveniki, a žal je največ 12 takšnih, ki jih zazna naše uho. Naslednja znamenitost Imamovega trga, ki si jo ogledamo je mošeja Sheikh Lotfollah, ki je sicer nekoliko manjša, a morda še bolj bogato opremljena. Posebnost te mošeje je tudi v tem, saj nima ne minaretov, ne dvorišča in ker do vhoda vodijo stopnice. Razloge za te posebnosti je treba iskati v namenu, saj ni bila načrtovana za javno uporabo ampak zgolj ženskam iz Shahovega harema.
Nasproti mošeje Sheikh Lotfollah pa se bohoti palača Ali Qapu, zgrajena konec 16. stoletja kot rezidenca Shaha Abbasa I. Najmogočnejši del palače je dvignjena terasa z 18 stebri in ponuja odličen pogled na Imamovo mošejo. Palačo seveda obiščemo in se sprehodimo po številnih sobanah, med katerimi je še posebej zanimiva glasbena soba. Nadaljujemo s sprehodom po starem bazarju, Bazar-e Bozorg ali veliki bazar. Čeprav so že notranji hodniki, ki povezujejo prej omenjene znamenitosti Imamovega trga, polni prodajaln, se veliki bazar začne s portalom Qeysarieh, ki se nahaja na severnem koncu Imamovega trga, simetrično z vhodom v Imamovo mošejo. Bazar povezuje Imamov trg z mošejo “Jameh”, glavno mošejo v mestu, ki se nahaja 1,7 km severovzhodno od Imamovega trga. Pokrit bazar poleg neštetih trgovinic s preprogami, začimbami, nakitom in tudi bolj vsakdanjimi stvarmi, kot so obutev in oblačila, skriva tudi mnogotere znamenitosti mesta, saj poti z bazarja vodijo v lepša in manj lepa dvorišča, manjše mošeje in celo v šolo. Glede na to, da je bazar pokrit, je potrebna kar precejšnja koncentracija in dobra orientacija, da pridemo do trga Imama Alija, sodobnega, a ogromnega trga, s katerega pridemo do naslednje znamenitosti– glavne mošeje. Mošeja Jameh je hkrati tudi največja mošeja v Iranu, čeprav je manj atraktivna kot Imamova mošeja na glavnem trgu. Dograjevala se je skozi stoletja in tako lahko spremljamo umetnost in arhitekturo nekaj stoletij na območju 20.000 kvadratnih metrov, kolikor danes meri območje mošeje.

Ogledamo si še mošejo prvega šiitskega Imama, Mošeja Imama Alija, ki se ponaša z najvišjim minaretom v Isfahanu, visokim skoraj 50 metrov. Večerja v evropski restavraciji se bo po devetih dneh močno prilegla. Nočitev je predvidena v nekdanjem »karavansaraju«, ki še danes deluje kot prenočišče pod imenom Hotel Abbas, ki je eden izmed najdražjih hotelov v mestu.

Drugi dan bomo po celodnevnem ogledu pomembnih palač, mošej in očarljivo živahnega bazarja, dan namenili reki Zayandeh v kombinaciji s parki ob reki in isfahanskimi mostovi. Pomanjkanje vode v Iranu je žal tolikšno, da vodo iz reke Zayandeh precej nad Isfahanom z jezom preusmerijo za potrebe kmetijstva in industrije in tako se lahko večino leta prosto sprehajamo po rečni strugi. Prebivalci pravijo, da je rečna struga bistveno lepša, ko je polna vode. Isfahan ima kar sedem zgodovinskih mostov, med katerimi sta najbolj obiskana mostova Si-o-Seh (zgrajen med leti 1599 in 1602)in Khaju (zgrajen leta 1650). V kolikor pa nas bodo mostovi izjemno navdušili in nam bo čas dopuščal, bomo obiskali tudi most Chubi. Nekaj prostega časa na obeh bregovih reke, kjer so speljane sprehajalne in kolesarske poti ob katerih se nahajajo urejeni vrtovi in parki, restavracije, športna igrišča, čajnice in celo fitnesi na prostem. Danes si bomo v starem mestnem jedru ogledali še palačo Hasht Behesht, kar v prevodu pomeni osma nebesa. Nekdaj najrazkošneje opremljeno palačo v mestu je dodobra najedel zob časa, a še zmerom priča o razkošju iz druge polovice 17. stoletja, zato bomo nadaljevali z ogledom bolje ohranjene palače Chehel Sotun, z bogatimi freskami. Obe palači pa imata vzorno urejene vrtove in parke. Mesta seveda ne moremo zapustiti brez da obiščemo predel Jolfa oziroma armensko četrt, ki se nahaja na drugem bregu (suhe) reke in kjer še zmeraj živi majhna sedem tisoč članska armenska skupnost. Tam je tudi 13 armenskih cerkva, med katerimi je najbolj markantna katedrala Vank. Le-to si seveda ogledamo. Sledi večerja v tradicionalni iranski restavraciji.
Nočitev je predvidena v nekdanjem »karavansaraju«, ki še danes deluje kot prenočišče pod imenom Hotel Abbas, ki je eden izmed najdražjih hotelov v mestu.

11. dan: ISFAHAN – NATANZ – ABYANEH – KASHAN – TEHERAN | zajtrk, večerja

 • Zajtrk
 • Ogled mesteca Natanz in mošeja Jameh
 • Ogled majhne Sassanidske tradicionalne vasice Abyan
 • Ogled puščavskega mesta Kashan, ki slovi po svoji arhitekturi in vrtovih.
  Vrtovi Fin, ogled hiše bogatega meščana Borujerdija, mošeja Agha Bozorg, ogled grobnice Šaha Abbasa
 • Večerja
 • predvidena nastanitev: Hotel Ferdowsi 4* ali hotel Espinas International 5*

Zajtrk. Vožnja proti manjši vasici Natanz, kjer si s hitrim postankom ogledamo kompleks Imamzadeh-ye Abd al-Samad in mošejo Jameh. Natanz pa je znan tudi po podzemnem kompleksu za bogatenje urana, ki je močno zastražen, fotografiranje pa je v okolici kompleksa strogo prepovedano. Nadaljujemo proti slikoviti vasici Abyaneh na robu puščave. Abyaneh je majhna tradicionalna vasica, stara najmanj poldrugo tisočletje, in predstavlja labirint ulic med zgradbami iz rdeče opeke, majhnimi okni in lesenimi balkoni. Glede na to, da je vasica na svojih 2.235 metrih nadmorske višine precej osamljena, lahko z malo sreče srečamo starčke, ki še obvladajo staroperzijski jezik, predhodno obliko današnje perzijščine, znane pod imenom Farsi. Bolj kot posamezne hiše je vasica zanimiva kot celota, ki nas popelje skozi preteklost. Nadaljujemo s spustom (1300nmv) proti puščavskem mestu Kashan z 275.000 prebivalci, ki slovi po svoji arhitekturi in vrtovih, med katerimi si bomo ogledali vrtove Fin (Bagh-e Tarikhi-ye Fin) – prekrasen kompleks s parkom, zgrajen za Šaha Abbasa I in predstavlja klasično perzijsko upodobitev raja. Bagh-e Tarikhi-ye Fin je eden najlepših parkov oziroma vrtov v Iranu, ki je poseben zaradi lastnega izvira vode, ki napaja številne vodnjake, bazene in vodomete ter namaka rože in drevesa v parku. Navkljub izjemno lepemu centralnemu paviljonu pa je hamam zgodovinsko najpomembnejši del kompleksa, saj so tam umorili iranskega premiera in narodnega heroja Mirzo Taqi Khana, znanega kot Amirja Kabirja. Nadaljujemo s hišo znanega bogatega meščana Borujerdija, ki predstavlja nekakšen presežek v tedanji islamski arhitekturi in je stvaritev znanega arhitekta 1857 Ustad Ali Maryama iz leta 1857. Med verskimi objekti ne bomo mogli iti mimo mošeje Agha Bozorg, najlepšega islamskega kompleksa v Kashanu in ogled Imamzadeh-e habib ibn-e Musa, kjer se nahaja grobnica Šaha Abbasa. Vožnja do Teherana. Večerja in namestitev. Nočitev.

12. dan: TEHERAN | zajtrk, večerja

 • Zajtrk
 • Panoramski ogled mesta
 • Palača Golestan
 • Narodni muzej
 • Muzej preprog ali Muzej draguljev
 • Letna rezidenca dinastije Pahlavi
 • Most Tabiat
 • Večerja
 • Sprehod stari bazar
 • predvidena nastanitev: Hotel Ferdowsi 4* ali hotel Espinas International 5*

Teheran spada med 30 največjih prestolnic na svetu in je zagotovo vreden obiska, saj navdihuje tako s svojo zgodovino kot tudi novejšimi arhitekturnimi in kulturnimi dosežki. V mestu se nahaja na desetine odličnih muzejev, palač, svetišč in spomenikov. Seveda ne manjkajo tudi mogočni in urejeni parki, v katerih vsaj za nekaj trenutkov pozabiš na intenziven, skoraj kaotičen, promet, ki pa se vendarle odvija po določenih pravilih. Po zajtrku se bomo odpravili na panoramski ogled mesta, nato pa si ogledamo nekaj muzejev. Sprva se bomo seznanili z islamsko zgodovino Irana v Narodnem muzeju, ki je najstarejši muzej v Iranu in palačo Golestan, nekdanjo kraljevsko palačo, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Nadaljujemo z Muzejem preprog ali Muzejem draguljev v trezorjih iranske Narodne banke, ki hrani neverjetno zbirko dragih kamnov. Popoldan nadaljujemo na severni rob mesta, kjer si ogledate nekdanjo letno rezidenco zadnjih perzijskih vladarjev iz Dinastije Pahlavi. Severni del mesta leži na 1700 m.n.v., ki je hladnejši in prijetnejši. Na poti nazaj se ustavimo še na prelepem mostu Tabiat, ki je pravi arhitekturni biser. V kolikor bo čas dopuščal obiščemo tudi živahno tržnico in si damo nekaj prostega časa za zadnje nakupe. Poslovilna večerja in nočitev.

13. dan: TEHERAN – ISTABUL

Odjava iz hotela in prevoz do letališča. Vkrcanje na let preko Istanbula v Ljubljano. Predviden prihod v Ljubljano je v jutranjih urah.

 

Cena: 2.449,00 € / osebo

 

Več informacij in prijave:

Matevž Hrovat, Kompas d.d.

tel: 01 200 61 46, mail: potovanja@kompas.si